Orígens
Vine a entendre per què la Serra
de Tramuntana és Patrimoni
Cultural de la Humanitat.
Benvinguts
Es Seregalls és una explotació agrícola familiar integrada en el singular entorn de la serra de Tramuntana, en es Marroigs, a Fornalutx. El respecte per les nostres oliveres i pels nostres marges i la voluntat de continuar la feina dels nostres avantpassats han fet possible conservar un espai integrat i sostenible que volem compartir amb els visitants sensibles amb aquesta manera de viure.
Història
1994
InicisL'any 1994 Margalida Pons i Guillem Gual, nascut a Fornalutx i conegut com a Maians pels seus veïnats, varen decidir invertir en un petit olivar abandonat anomenat es Seregalls.
El cultiu es trobava en un estat lamentable. La garriga havia envaït la finca i les oliveres estaven cobertes d'esbarzers i ocultes per una infinitat de vigorosos pins. La tasca de recuperació va ser molt intensa i després d'una àrdua feina es va aconseguir, al cap de tres anys, la primera producció d'oli d'aquesta nova etapa.
1997
Cercant MilloresL'any 1997 la finca va aconseguir la seva primera producció en aquesta nova etapa. De llavors ençà, l'aspecte dels arbres i la collita han anat millorant fins a l'actualitat. La planificació en les podes, l'assessorament extern i el control de plagues han modificat algunes rutines tradicionals, i les tasques s'han adaptat a un notori canvi climàtic.
En aquesta mateixa línia, les feines de condicionament de les infraestructures han estat intenses davant una pluviometria de cada vegada més escassa i torrencial que fa necessari canalitzar cursos d'aigua i emmagatzemar-ne per als períodes de sequera aprofitant els coneixements heretats en el treball de la pedra.
2024
Nous usosActualment, Es Seregalls manté intacte el seu origen com a olivar de muntanya i productor de la varietat mallorquina, la seva principal activitat. Però hem decidit iniciar un nou repte obrint les portes a tots els visitants que comparteixen aquesta manera d'entendre la vida, respectant els arbres que hem rebut en herència i que continuaran el seu curs més enllà de les nostres vides. Volem facilitar una acció de divulgació des de diferents perspectives que contribueixi a conservar un patrimoni únic que no ha de desaparèixer.Per tot això, el Consorci Serra de Tramuntana ha decidit atorgar el seu distintiu a Es Seregalls com a activitat divulgativa i col·laboradora.
Entorn
Serra deTramuntana
La vall de Sóller està situada al cor de la serra de Tramuntana, declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial en la categoria de Paisatge Cultural l'any 2011
Aquest reconeixement valora la simbiosi gairebé perfecta entre l'home i la naturalesa, que ha permès crear un entorn propici adaptat al terreny i a la cabalosa pluviometria mitjançant el sistema de marges característic del nostre paisatge.
Fornalutx, el nostre municipi, és una parada habitual en les rutes de senderisme. Els seus carrers empedrats, els seus horts de cítrics i el seu olivar de muntanya el converteixen en un paratge d'especial interès paisatgístic i arquitectònic que li van valer el reconeixement de l'associació Els Pobles Més Bonics d'Espanya el 1997 i el Premi Alzina atorgat el 1995 pel GOB (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa).
La finca
Segons manava la tradició a la nostra zona, cada família era productora del seu propi oli. Per aquest motiu, la terra quedava repartida en petites explotacions familiars que eren heretades de pares a fills.
La nostra família, llinatge de famosos margers, ha mantingut la tradició en tots els aspectes, fins i tot en el fet de ser membres de la Cooperativa Sant Bartomeu, de Sóller, on elaboram el nostre oli. Actualment el compromís amb aquest organisme ha estat reconegut amb l'elecció d'un dels membres de la nostra família com a part del Consell Rector.
A més, la finca pertany al reduït grup de productors de la DO Oli de Mallorca i de la DOP Oliva de Mallorca. Produïm únicament varietat mallorquina per a aquests segells de garantia controlats per normatives de la Unió Europea.
A la vall de Sóller, un saragall és un zona de roques i pedres originada per un despreniment en un cim muntanyenc.
Els pagesos aprofitaven aquests materials per fer marges i crear noves zones de cultiu en vessants amb molt de rost.
Aquesta cultura rude i senzilla va crear tot un sistema de canalitzacions d'aigües pluvials molt presents a la nostra finca. Els continguts preparats per a la visita expliquen amb detall les tècniques, les eines i tota una sèrie de conceptes associats a la construcció de pedra en sec que modela el paisatge de la Serra de
Tramuntana.
El valor de l'olivar de muntanya està associat a altres elements significatius, com arbres de varietats no comercials, plantes endèmiques, ocells migradors, formacions geològiques, animals domèstics que afavoreixen el cultiu, etc.
En resum: un mitjà adaptat on diferents elements conviuen en equilibri, els quals mereixen una especial atenció per a una interpretació correcta. Els continguts explicatius de la visita per a aquests elements han estat elaborats en col·laboració amb diferents especialistes en cada matèria.
Què hi veuràs?
VisitaLa proposta és una experiència que només pots trobar a la serra de Tramuntana, únic lloc del món on es conrea la nostra varietat, i ofereix l'oportunitat de compartir moments amb éssers vius de més de mil anys.
Hem dissenyat amb cura un recorregut on cada detall té la seva raó de ser, on podrem percebre les coses que en el dia a dia no tenim temps de veure. Volem que la vostra estada es converteixi en un dels millors records de la vostra visita a la serra de Tramuntana.
Per a qui està indicada la visita?
- Per a persones de qualsevol edat sensibles amb el medi ambient.
- Per a curiosos que volen saber més sobre l'entorn i l'origen del nostre paisatge.
- Per a persones que aprecien el producte local.
- Per a interessats en la història dels nostres margers i la nostra cultura d'aprofitament de les aigües pluvials.
- Per a amants de l'oleoturisme.
- La ruta està pensada per fer-se a peu. No és recomanable per a persones amb mobilitat reduïda, encara que disposam de diferents punts de descans al llarg de tot el recorregut.
- Recordam que la visita es fa en un espai agrícola en plena explotació. Respecta la senyalització i les zones d'accés restringit.
Com està estructurada?
La nostra visita està dividida en tres grans grups de continguts als quals acompanyen altres complementaris: oliverar, construcció en pedra i eines tradicionals. Uns panells integrats a l'entorn guien el visitant per la ruta en diferents idiomes. En el cas de les visites en grup, oferim la possibilitat de contractar un guia.
Cada visitant pot gaudir d´una degustació variada de productes locals adaptada als productes de temporada, segons l´estació de l´any. Tot i que mai falta el nostre oli i les nostres conegudes olives. Aquesta degustació pot estar adaptada per a vegetarians o persones amb al·lèrgies alimentàries. Al qüestionari de reserva hi ha un apartat per a comentaris.
Entenem el nostre projecte com una via de divulgació, per la qual cosa hem desenvolupat continguts complementaris adaptats per a visites de grups escolars.
La visita lliure ofereix una sèrie d'espais per fer un descans i degustar els nostres productes o simplement observar el paisatge.
El món de l'agricultura requereix perseverança i estima, i aquests valors són fonamentals durant la visita. La mateixa consideració que sol·licitem als nostres convidats, volem tornar-la mitjançant el constant desafiament de millorar aquesta experiència, que estarem actualitzant contínuament a la nostra pàgina web.
Per al proper dia 22 et proposem un interessant taller per elaborar les teves pròpies "Herbes Mallorquines" tradicionals. Els amics de Licors Tramuntana han recol·lectat amb cura les aromàtiques i han fet un meravellós anís a la seva destil·leria per realitzar aquest taller.
Horaris i preus
Es recomana reservar amb antelació per garantir disponibilitat.
Individuals
Visita amb cita prèvia i amb audioguia (adaptada a dispositius mòbils).
De dilluns a divendres. Festius tancat.
Dissabtes, consultar disponibilitat.
Horaris:
Se establecen diferentes turnos de entrada al recinto. Cada turno tendrá un máximo de 15 personas.
De octubre a mayo: 10 h / 12 h / 14 h
De junio a septiembre: 9 h / 11 h
Precios:
Adults:18 euros
Nens fins a 12 anys:10 euros
Infants menors de 5 anys:Gratis.
Grups
Visites guiades per a grups.
Consulta preus i condicions a través del correu electrònic de contacte.
esseragalls@gmail.com
Horaris:
Els dimarts i els dijous.
D'octubre a maig: 11 h / 14 h
De juny a setembre: 9 h / 11 h
Política de devolucions
La propietat avisarà amb un mínim de dues hores d'antelació quan les condicions meteorològiques impedeixin la visita.
Els clients tenen l'opció d'anul·lar les reserves amb un mínim de tres dies d'antelació.
Els imports es retornaran entre els dies 1 i 10 del mes següent al de la reserva al compte des del qual es va fer el pagament.